17 september 2013

Lantliga äppelmuffins

För första gången sedan jag planterade mina äppelträd har jag fått en riktig skörd. Med det menar jag hyfsat stora äpplen och hyfsat många. Man får sänka ambitionerna när man bor vid havet i Norrland. Äpplena räcker till ett par burkar äppelmos och till några bakverk, som paj eller muffins. Det här receptet ger muffins som inte är allt för söta. Vill man kan man byta en eller par deciliter av mjölet mot grahamsmjöl.

Lantliga äppelmuffins
12 st stora muffins

150 g smör
7,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
3,5 dl (knappt) råsocker
4,5 tsk bakpulver
2 ägg
4 dl mjölk
2-3 äpplen
2 msk kanel
3 msk strösocker
solrosfrön
2 ark bakplåtspapper

Sätt ugnen på 175° och smält smöret.
Blanda mjöl, havregryn, bakpulver och socker i en skål. Vispa sedan äggen och blanda dem med mjölken och det smälta smöret. Rör ner detta i mjölblandningen och blanda väl.

Klyfta äpplena och blanda socker och kanel i en plastpåse. Lägg klyftorna i påsen och skaka om. Dela varje ark bakplåtspapper i 6 bitar. Nu kommer det lite trixiga - att få ner smeten i bakplåtspappret. Jag brukar hålla pappret i vänster hand och skeda upp smeten med högra. Sen låter jag pappret glida ner i en muffinsplåt. Om du inte har en muffinsplåt går det bra att använda vanliga bakformar av papper.

Lägg ett par-tre skivor i varje form och strö över resten av kanelsockerblandningen och toppa med lite solrosfrön. Grädda i ca 22-25 minuter.


1 kommentar: