22 oktober 2013

Grönkålsbröd

I år har jag odlat extra mycket grönkål så att hönorna kan få något grönt att mumsa på när allt annat vissnat ner eller täckts av snö.

Lite har jag torkat till mig själv och resten är instängslat bakom nät så inte halvöns alla klövdjur ska mumsa i sig de gröna kvastarna.

Jag blandade lite av grönkålen i ett surdegsbröd med råg som bas.Grönkålsbröd på råg
2 stora bröd

Dag 1, kväll:
Blanda 1 dl surdegsgrund av råg med 2 dl ljummet vatten samt 1 dl rågmjöl och 2,5 dl rågsikt. Täck med lock och låt stå framme i rumstemperatur.

Dag 2, morgon:
Grunden från kvällen innan
5 g jäst
2 msk honung
1 dl torkad grönkål
3, 25 dl vatten
5 dl rågsikt
ca 8,5 dl vetemjöl special
1 msk salt

Lös ut jästen med vattnet och rör ner detta i surdegen från kvällen innan. Rör ner resten av ingredienserna, förutom saltet och kör alltsammans 5 minuter i degblandaren. Tillsätt saltet och kör 2 minuter till. Täck bunken och låt jäsa 3 timmar.

Stjälp upp degen på bakbordet där du först strött ut rikligt med rågmjöl. Dela den i två bitar och platta till dem något. Vik in kanterna mot några gånger och lägg dem med skarven nedåt i mjölade jäskorgar. Lägg över en duk och låt jäsa ytterligare 1,5 timme.

Värm ugnen till 250°. Ställ en bakplåt och en långpanna i ugnen. Ta ut den heta plåten och lägg på ett bakplåtspapper. Tippa upp bröden på plåten och sätt dem i ugnen. Häll iskallt vatten i långpannan och stäng luckan.

Grädda i 15 minuter och sänk sedan värmen till 225°. Öppna luckan och släpp ut lite ånga. Grädda bröden i ca 30-35 minuter. Innertemperaturen ska vara 96° när bröden är färdiga. Låt dem svalna på galler.


1 kommentar: