16 oktober 2013

Jaktdokumentation


Ljuset hade sånär återvänt när jägarna i Järnäs jaktlag anlände till den lilla jakstugan vid älgslakteriet inför en av årets höjdpunkter, kronhjortspremiären. Premiären innebär att alla halvöns klövdjur blir lovliga. Själv var jag där för att dokumentera.


Jägarna samlades inne i jaktstugan för överläggning. Alla tycktes överens om var jakten skulle startas. Dunken på bordet väckte min nyfikenhet.


Anders, lagets jaktledare plockade ner de aktuella passen för området i en burk som skickades från jägare till jägare. Ja, han plockade givetvis inte ner passen, utan små magneter med passens nummer på. När alla dragit var sitt nummer antecknade alla ner de övriga jägarnas positioner och sen var det dags att fylla bilarna för avfärd.Själv följde jag med en av hundförarna, Åke och hans hund Zacko. En fantastisk morgonpromenad i skogspartier jag aldrig tidigare varit på. Sökandet gick över myrar, hyggen och stundtals genom tät granskog. Vid det första "såtet" passerade vi ett av passen där vi på håll lyssnade till hundskall och undrade vad hunden fått upp vittring av. Vi såg många spår av klövar och spillning, en räv och ett rådjur skymtade vi på håll, men annars inget.


Vid första avbrottet åkte huvudbonader av och jaktstolar fälldes ut. Korkarna till kaffetermosarna skruvades upp och smörgåsar åkte fram. Oktobersolen stod låg men värmde gott.


"Älghunden" Bellie anslöt sig till gruppen och nya pass lottades ut och så var det dags för nästa "såt" som det kallas med jägarterm.Strax före tolv meddelar jaktradion att tre älgar är siktade. Åke och jag befinner oss nere vid en sjö, en bit från drevet. 11.50 hörs de första skotten ljuda. 11.52 anropar Hasse: en tjur och en kalv skjutna vid 34:an.

Jägarna samlades på nytt, denna gång vid djuren i väntan på Roger som farit efter fyrhjulingen. Vid ilastningen av djuren, konstaterade skytten nöjt att han var glad åt de nya unga jägarna i laget. Ingen vinsch behövdes när Carl, Josef och Olli svingade upp kalven på släpet.Väl framme vid älgslakteriet återstod en del jobb innan lunchen kunde intas, djuren skulle "sotas ur", flås och vinschas upp. Jag gick runt och fotade och samtidigt som jag imponerades över slakteriets alla finurliga och praktiska detaljer.

Medan de andra arbetade i slakteriet fixade Nicke och Bibbi mat åt gänget på muurikkan. Nu och då hann de kila in i slakteriet och hjälpa till där det behövdes.
Att maten var uppskattad var det ingen tvekan om. Liksom den välbehövliga pausen.

Sen var det dags att åter igen ge sig ut. Själv avvek jag hemåt. Inspirerad av Rogers pose slog jag mig ner i soffan och summerade dagen och alla de nya ord jag lärt mig ,"såt", "kapitaldjur", "sota ur" och så Nickes målande beskrivning av uttrycket "återvändare".

Tack alla i laget för att jag fick vara med och dokumentera era förehavanden och lycka till med den fortsatta jakten!


2 kommentarer:

  1. Dunken! Vad hände med dunken, vad var det i den? Nyfikenheten vet inga gränser just nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, ha Ronny! Ingen rörde dunken så länge jag var kvar. Det var väl ingen som var sugen på batterivatten så tidigt på morgonen.

      Radera