13 oktober 2013

Nyponsoppa med biskvier


Nu har jag gjort nyponsoppa från grunden för första gången. Jag förstår inte varför just det dröjt så länge. Idén fick jag efter en promenad med en kompis som stoppade ett nypon i munnen och berättade att hon alltid beställde nyponsoppa som dessert på restauranger. Om den var gjord på plats vill säga. Själv förknippar jag nyponsoppa med mellanmål.

Jag bakade egna biskvier till min soppa. Biskvierna spritsade jag ut så de liknade churros (en friterad kaka som man får till varm choklad i Spanien). Soppan och biskvierna får bli mitt bidrag till Säsongens bästa hos: Det gröna skafferiet.


Nyponsoppa
3-4 efterrättsportioner

6 dl urkärnade nypon
12 dl vatten
0,5 dl socker (jag tog lite knappt)

Ta bort blomfästet och halvera nyponen. Det är lättast med nypon som precis mognat och som fortfarande är lite hårda. Ta ur kärnorna. Lägg frukterna i en kastrull tillsammans med vattnet och koka i ca 20 minuter tills de är mjuka. Kör allt slätt med en stavmixer (eller matberedare) och sila sedan genom en finmaskig sil. Rör om med en sked så att all vätska silas. Den här soppan är tjock i sig och behöver ingen redning utan tillsätt endast sockret och rör tills det smält.

Biskvier
ca 16 st

200 g mandelmassa
2 äggvitor
1 dl riven kokos

Riv mandelmassan och blanda den med äggvitor och kokos. Fyll en spritspåse och spritsa ut 7-8 cm långa "stänger" på en bakplåtspappersförsedd plåt. Grädda i 160° i 15-20 minuter tills de fått en  ljusbrun ton.

Servera nyponsoppan ljummen med biskvierna och en klick vaniljglass.

Mina nypon plockade jag vid havsbandet här i Järnäsklubb. När jag lyfte blicken vilade den på Storhällans båk.

4 kommentarer:

 1. Så gott det låter? Varför tar vi inte reda på naturens skafferi oftare? Är vi för bekväma?
  Kram Karin

  SvaraRadera
 2. Åh. Vad gott! Nyponsoppa är fantastiskt gott. Vad härligt att kunna ta tillvara på naturen så!

  SvaraRadera
 3. Så mumsigt! Kan man äta alla nypon? För det finns ju massa olika sorter. .. :)

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte att någon sort är giftig men de smakar nog lite olika. Provsmaka innan.

  SvaraRadera