28 oktober 2013

Pumpatider

I höstas inhandlade jag en rad pumpor på Bondens Egen Marknad som jag tänkte förädla under Allhelgonahelgen. Jag har mot allt bättre vetande förvarat dem kallt och fuktigt nere i källaren men nu vet jag bättre, varmt (dock inte jättevarmt) och torrt ska det vara. Nu står de och pryder byrån, lämpligt till Allhelgonahelgen. Allteftersom får de hamna i grytan eller i ugnen.

Den lite mindre blågröna heter Zucca Marina di Chioggia och härstammar från den lilla kuststaden Chioggia nära Venedig. Den är en gammal sort och finns avbildad på renässansmålningar. Den signalröda i bakgrunden heter Hokkaido och har sitt ursprung i Japan. Den stora ljusgröna till höger är en Crown Prince och den har jag smakat förut. Den är god och passar både till soppa och till att gratinera i ugnen.


Är det någon som minns filmen "Världsrymden anfaller"? Den där frön från himlen faller ner och gror till vackra blommor som så småningom visar ha sig ha ett annat syfte än att bara väcka beundran hos de som betraktar dem. Mina pumpor liknar de frökapslar och frukter jag ser för min inre syn när jag tänker på filmen. När jag såg den som ung bidrog den till att mina nätter blev oroliga ett bra tag framöver. Huvva! Skräckfilmer är inte min cup of tea. Inte thriller heller om jag tänker efter...

Nu ska jag leta lite recept och förhoppningsvis återkommer jag med ett senare i veckan.

1 kommentar:

  1. Så många olika sorters pumpor det finns! Den mörka nästan svarta ser magisk ut!
    Tack för titten på bilderna från Malta, det ser verkligen härligt ut!
    Kram Karin

    SvaraRadera