29 november 2013

Ur husets gömmor


Min höst har till stora delar bestått av resor och röjning och under min röjningsiver i höst har många fynd kommit fram ur husets olika vrån, som t ex den här Rikstelefonkatalogen från 1947. Omslaget berättar att den täcker området från Sundsvall till Luleå. Nästan hela Norrland alltså. Alla städer är representerade och de övriga telefonabonnenterna är samlade längst bak i bokstavsordning.

En karta över Umeå fångar mitt intresse. 1947 var stora områden obebyggda. Undrar hur många som bodde där då?

Längre ner på samma sida kan jag läsa att radiolicensen går att lösa på telegrafstationen eller på posten. Där finns även en uppmaning om att inte glömma att ringa av. Känns lika aktuellt idag när debatten huruvida vi är för mycket uppkopplade eller inte, är i full gång.

Jag hittar igen telefonnumret till Båtbyggarn´s morfars far J A Lydig. Jonas Alfred hade telefonnumret Järnäsklubb 6 och jag minns att Birger, Båtbyggarn´s morfar alltid svarade fyra-sex när man ringde. Förmodligen byggde man bara på numren allteftersom. Idag håller jag knappt reda på vilka telefonnummer min familj och vänner har. Allt finns ju lagrat i min mobil. Och finns dom inte där hittar jag dom efter några tangenttryckningar på nätet. Undrar hur länge till den tryckta telefonkatalogen kommer att finnas? Ja, det är sådant här jag funderar på där jag går omkring och röjer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar