24 november 2013

Gran Canaria

Båtbyggar´n och jag har varit på en semestervecka på Gran Canaria. Vi bokar en charterresa och är sedan förvånade över att vårt resmål är så mycket... charter. Nåväl. Lite pata negraskinka, manchegoost, men framför allt vandringar med Rocky Adventure rätade upp det hela. Rocky Adventure är ett svenskägt företag som anordnar bergsvandringar på ön. Jag kan verkligen rekommendera en vandring med dem för den som vill se annat än hotell och solstolar.

Jag följde med på två turer. Första turen gick till naturreservatet Pajonales där vi följde en bergskam längs Caldera Tejeda. Caldera betyder gryta på spanska och dessa grytor bildades då marken kollapsade efter vulkanutbrott, berättar vår guide.

Vi startade i regn men allt eftersom skingrades molen och en vidunderlig utsikt uppenbarade sig. Bitvis betraktade vi, de för ön så viktiga, pinjeträden uppifrån. Vissa av dem med förkolnad bark efter en skogsbrand som härjade för 6-7 år sedan och som förstörde stora delar av öns pinjebestånd.Under resan, både under vandringen och i bussen fick vi ta del av öns historia, djur- och naturliv. Växten på bilden ovanför har inget svenskt namn men på spanska heter den tabaiba (om jag förstod guiden rätt) och är släkt med julstjärnan.

Det största äventyret var kanske bussresorna. De smala vägarna klättrade upp efter bergsväggarna. Ibland krökte vägen 180° och då var man glad om bussen befann sig på insidan när vi mötte ett annat stort fordon. Men fort vande vi oss och kunde sen slappna av och njuta av utsikten. Och vackert var det! Här slingrar vi oss ner till byn Pueblo Mogán.

Denna andra turen utgick från byn Santa Lucia uppe i bergen. Inte ett moln syntes på himlen och denna gång gick vi i helt annan terräng med delvis annan växtlighet. Turen avslutades med ett besök i en grottrestaurang i Guayadequedalen. På de gröna bergsluttningarna i dalen bor folk än idag i grottor och här och där står bikupor. I januari-februari samlar bina pollen och nektar från blommande mandelträd och i september-oktober från kaktusfikonen.


Åter hemma igen inser vi att det snart är advent och julen närmar sig även om vi redan på Gran Canaria fått en försmak av det som kommer - lucian med sin stjärngosse på torget i Santa Lucia och de meterhöga blommande julstjärnorna. Vart tog den här hösten vägen?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar