20 november 2013

Kolakakor med anis och dinkel


Tidigare i höstas när Bagarbertan och jag semestrade på Malta visade vår guide Mario oss de vilt växande anisplantorna som växte över hela ön. Många av plantorna hade blommat över och satt frön. Några av fröna åkte ner i de påsar som jag av en händelse haft med mig från Sverige. Till våren åker de ner i trädgårdsjorden här hemma.

På söndagsmarknaden i Marsaxlokk som vi också besökte på resan, såldes anisfröna på lösvikt lite här. Av kvinnan som sålde fröna fick vi veta att maltesarna ofta kryddar sin ugnstekta potatis med anis. Själv kryddade jag mina kolakakor med lite frön häromdagen. I liten mängd ger den en pikant smak som påminner om lakrits. Har du ett recept med anis så tipsa mig gärna!

Kolakakor med anis och dinkel

100 g smör
1 dl socker
1 msk anisfrön (krossa dem fint i en mortel)
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2,5 dl dinkelmjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°. Rör ihop socker och smör. Blanda de övriga torra ingredienserna med mjölet och tillsätt dessa. Arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i tre delar och rulla dessa till längder, lika långa som en plåt. Lägga rullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till med något.

Grädda mitt i ugnen i ca, 10-12 minuter, tills de fått lite färg. Skär längderna i sneda bitar med de ännu är lite varma.


2 kommentarer:

  1. Det är det! Om man vill kan man strö lite lakritspulver uppepå.

    SvaraRadera