11 november 2013

Tranbärstosca

I helgen har vi, dvs Bagarbertan och jag, hållit en surdegskurs. Mitt huvudansvar var förtäringen och till eftermiddagsfikat hade jag bakat en tranbärstosca. Syrlig men inte sur. Ljummen, serverad med en klick vispgrädde, passar den även som dessert.

Tranbärstosca 
175-200°

150 g smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl vatten

Toscatopping:
 ca 2 dl tranbär, färska eller frysta
100 g smör
1 dl socker
2 msk mjöl
2 msk mjölk
ca 75 g flagad mandel

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en springform.

Vispa ihop rumsvarmt smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör ned dessa växelvis med vattnet. Bred ut i formen. Grädda i 25 minuter i nedre delen av ugnen.

Gör toppingen under tiden. Smält smöret och rör ner socker, mjöl och mjölk. Koka försiktigt under omrörning i 3-4 minuter. Ställ åt sidan.

Ta ut kakan och höj ugnstemperaturen till 200°. Fördela tranbären jämnt. Eventuellt behöver du trycka till kakan lite lätt om den stigit mycket i mitten. Blanda ner den flagade mandeln i toscasmeten och bred ut den på tranbären. (Om man vill kan man blanda ner tranbären i smeten innan man gräddar kakan.)
Ställ in kakan i mitten av ugnen och grädda ca 15 minuter till eller tills toscan fått färg.
Det var ett gäng glada och entusiastiska kursdeltagare som deltog. Bagarbertan och jag hade lika roligt som eleverna. Tack till alla er och lycka till med pavébaket!8 kommentarer:

 1. Kakan ser otroligt god ut och syrligt gillar jag!

  SvaraRadera
 2. Så härligt det ser ut!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 3. Ja, syrligt men inte surt som sagt. Gott med toscan till, känns lite som kolasås.

  SvaraRadera
 4. En fantastiskt god kaka. Det kan jag verkligen intyga.

  SvaraRadera
 5. Den här ser fantastiskt god ut - väldigt saftig!

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt, som precis har börjat min karriär som Tranbärsplockare! Tack!

  SvaraRadera
 7. åååh, vikka recept!!! super, hit ska ja def komma igen. Jag har länkat till dig, ang rawfood-choklad-kakan, OCH lånat din bild!!! om det inte är okej hoppas jag du hör av dig till mig genast så jag kan åtgärda det.

  SvaraRadera
 8. Förlåt att jag inte återkopplat men har varit på en liten semestertripp. Vad roligt att ni gillar kakan. Loppan det var ok att låna bild och länka.
  Ha en bra söndag!

  SvaraRadera