7 december 2013

Gran

Det var länge sedan jag gjorde ett inlägg om växter så nu kommer det ett. Och gran passar väl bra den här årstiden.

Granen är Sveriges vanligaste trädslag och dess användning har haft stor betydelse för hushållsekonomin, inte bara som virke till olika typer av byggnationer och verktyg utan även inom bl a folkmedicinen. Rötter och grenar har använts till korgar, tunnband mm. Barken med sin höga halt av garvsyra har traditionellt använts till garvning av skinn.

Kådan har använts som tuggummi och i flytande form smorde man den direkt på sår som en form av plåster. Den blandades även med någon form av fast fett (exempelvis talg) i salvor. Salva som sedan användes på sår. Idag säljs olika typer av kådsalvor för bl a eksem. En del människor kan vara känsliga för de terpener som produkter av gran innehåller, så man bör som alltid prova sig fram försiktigt.

De gröna späda skotten är rika på C-vitamin och ett avkok av barren har traditionellt används vid hosta.

Traditionen med julgran inomhus kom till Sverige på mitten av 1700-talet, troligtvis från Tyskland där traditionen funnits sedan 1400-talet. Till en början anammades seden vid gods och herrgårdar men så småningom blev den vanlig även bland allmogen. Och snart är det dags att klä granen igen. Jag vill ha den för doftens skull och maken för pyntets skull. Årets gran hittade vi vid en promenad i höstas. Nu hoppas vi att det inte blir alltför mycket snö innan vi ska hämta hem den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar