11 december 2013

Korvstoppning

Sonen är hemma inför julen och idag har vi stoppat korv av delar av det kött som hans första jakt inbringade i höstas. Vi använde oss av viltfärs (blandning av hjort och älg) till de två sorterna vi experimenterade med. Färsen drygade vi ut med rimmat sidfläsk.

Själv har jag inte stoppat korv sedan vi gjorde det med familjen Molin när barnen var små. Hur många år kan ha förflutit? 15-20 år? Hög tid i alla fall. Lite pilligt var det till en början men vad gör det när man får kvalitetstid med vuxna barn? Nada.
Den ena sorten blev en "viltchorizo" med ett klassiskt chorizoreceot som bas. Korven blev välkryddad och god men korvskinnet blev lite segt vid stekning. Någon som vet hur man gör för att få det mer krispigt?

Viltchorizo
500 g viltfärs
200 g späck
800 g rimmat sidfläsk
2 gula lökar
8 vitlöksklyftor
2 chilifrukter (röda)
4 st inlagda röda jalapeños
1 tsk cayennepeppar
5 tsk starkt paprikapulver
4 krm mald spiskummin
2 tsk salt
2 tsk grovmald svartpeppar
ca 4 m fjälster
Bomullssnören

Hack vitlöksklyftorna och löken. Skär fläsket och späcket i små bitar och kör dessa genom köttkvarnen tillsammans med löken. Blanda ner viltfärsen och de övriga ingredienserna och rör om ordentligt. Smaka av kryddningen genom att steka lite av smeten i en stekpanna.

Trä upp upp fjälstret på korvhornet och mata på med korvsmet. Det är viktigt att inte packa korven för hårt då den riskerar att spricka vid stekning. Knyt korvarna till önskad längd (vi gjorde dem ca 15 cm).


Så då var det där med senap. Skånsk, klassisk eller dijon? Eller kanske ingen alls.

2 kommentarer:

  1. Det här tycker jag är den godaste senapen: Krossa bruna eller svarta senapskorn i mortel eller med kula. Tillsätt vatten skedvis allt eftersom till lagom konsistens och mortla/rulla vidare. När tårarna rinner börjar det bli klart... I med några nypor socker. Där är det färdigt. Men jag tar ibland några droppar olja för en krämigare konsistens. Denna senap håller inte så länge, så det är lämpligast att göra bara lite åt gången. På julen gör jag detta varje dag.

    SvaraRadera