12 januari 2014

Grå vardag


Julen är över och januari har bildligt talat övergått i grå vardag. Snön som föll lade sig som ett grå hinna över färgerna. Idag kan man skymta blå himmel och solen lyser om än svagt.Grå är också kornmjölsgröten som jag äter till lunch. Lingonsylten lyser upp liksom minnet av besöket hos Tina och Jonas på Ångsta kvarn i somras där jag inhandlade mjölet.

Kornmjölsgröten var en del av basfödan här i Västerbotten förr. Jag kan inte minnas att den ingick i våra finska mattraditioner men däremot minns jag bestämt att mamma nu och då kokade korngrynsgröt när hon kommit över gryn i Finland. Ohraryynipuuro. Fint va´?! Så heter det på finska. Uttalas åhraruunipoorå.

Kornmjölsgröt
2 port

0,5 l vatten
1,5 dl korngrötsmjöl (eller kornmjöl som det för det mesta heter)
1-2 krm salt

Koka upp vatten och salt. Vispa ner mjölet lite i taget så det inte bildas klumpar. Låt koka i 10 minuter.
Jag äter min gröt med lingonsylt och mjölk.

I somras var det någon som odlade korn på några fält inne i Bredviks by. Ett par gånger stannade jag till och försökte fånga de vajande axen på bild. Den här togs en högsommar morgon. Undrar vad kornet skulle användas till?


2 kommentarer:

  1. Den påsen känner jag igen! Har köpt ett större antal påsar av detta finfina mjöl! Mumsigt, lägger sig som bomull i magen!

    SvaraRadera
  2. Beautiful pictures but wow- thats really gray weather - I have nothing to complain about anymore being in Vancouver! I never tried barley flour porridge before - this is new to me - I am excited to try now:)

    SvaraRadera