17 februari 2014

Tall


Det var länge sedan jag hade ett inlägg om vad som finns i naturens apotek. Inte så mycket grönt att skriva om men när jag nyligen tog en tur in i landet slog det mig att tallen är användbar året om, vintergrön som den är. Snön hade fallit tung under natten och tallarnas grenar hängde under tyngden. När jag stannade bilen för att fotografera var det tyst. Allt ljud hade absorberats.

I folkmedicinen har nästan alla tallens delar använts. Både stammen och barken innehåller rikligt med terpentin av vilket harts framställs. Förr gjorde man tjära och beck av träet. Något som nästan helt försvunnit ur bruk idag.

Terpentinoljan inhalerade man mot kikhosta, astma och andra luftvägsbesvär och utvärtes användes den i salvor. Ett varnande finger  - en del människor reagerar på terpener (som det heter) så prova försiktigt.

Och så tallstrunten. Ja, de kallas faktiskt så de ljusgröna årsskotten som är rika både på C-vitamin och eteriska oljor. Fint va´?! Tallstrunt. Förr gjorde man avkok av dom mot luftvägsbesvär och i bad mot reumatiska besvär och svårläkta sår.

Och visst är den grann den svenska furan. Rak med få grenar lämpar den sig bra till byggnationer. Båtbygga´rn använder dem ofta till bordläggningen i de båtar han bygger.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar