2 februari 2014

Umeå 2014
Då är det invigt - kulturhuvudstadsåret i Umeå. Båtbyggar´n och jag tillhörde skaran av   55 000 personer som samlats under invigningshelgens lördag. En invigning som startade i fredags med att kronprinsessan invigde Sune Jonssons Centrum för dokumentärfotografi på Västerbottens museum.

Runt om i centrala Umeå hade man rustat för denna helg;  brinnande eldar, isskulpturer, konstverk mm kantade torgen och den långa Rådhusesplanaden där Stig Lindbergs "Grön eld" avslutade odyssén framför järnvägsstationen.

Ända smolken i bägaren var att de flesta av oss som samlats för att se invigningsföreställningen "Burning snow" inte såg något. Temat var de åtta samiska årstiderna. Den fantastiska jojken som inledde föreställningen gick i alla fram. Hos mig gick den ända in i benmärgen.

Här kommer ett litet bildpotpurri från lördagen.


Helt rätt att tänka snö och is. Umeå är en vinterstad. Snön föll, temperaturen var uthärdlig och tillsammans med goda vänner avnjöt vi kvällen. Här står de framför stora snöskärmar där olika budskap rullade fram. Skärmarna var det som jag fastnade mest för. Och framför. Jag tänker att staden borde låta dom stå kvar tills dom smälter. Anordna utomhusbio, ladda hem västerbottnisk litteratur eller ordna debatter.

Jag hann inte upp på Västerbottens museum denna gång men det står på tur härnäst. Vill du också besöka Umeå under kulturhuvudstadsåret så hittar du samlad information över allt som händer på: www.umea2014.se. Välkommen!


2 kommentarer:

  1. Fantastiskt fint! Blir det några fler böcker?

    SvaraRadera
  2. Ja det var det verkligen. Ingen fler bok på gång ännu.
    Ha en bra tisdag!

    SvaraRadera