18 mars 2014

Att stycka vilt


I julas fick vår son Olli, en viltstyckningskurs i julklapp. I paketet ingick även mitt sällskap. Och i måndags var det dags. Kursen hölls vid Öster Malma slott där Jägarförbundet har sitt säte.


När vi anlände på söndagen hade våren kommit långt. Blomsterlökarna runt slottet stack fram och här och var skymtades knoppar i träd och buskar. På måndag morgon när vi vaknade hade landskapet en helt annan karaktär. Men vackert var det med snön som gnistrade i solskenet.


Alldeles intill anläggningen finns ett stort vilthägn med hjortar, älgar, mufflonfår, vildsvin mm.


Kursen bestod mest av praktiska moment. Vår kursledare Inhwan guidade oss igenom filéer, bogar, rostbiffar mm. En stor eloge till honom både för hans kunskaper och till det sätt han ledde oss på.

Mitt mål med kursen var att lära mig att känna igen olika styckdelar då det inte alltid är så lätt att se vad som är vad när det dimper ner en scanback med kött på köksbordet. Jag försökte dokumentera så mycket som möjligt med kameran.

På bilden överst visar Inhwan hur man ska lossa filéerna från ett vildsvin och på den nedre skär Olli ut entrecôten och biffraden från en dovhjort. Det är ju ett tag tills nästa jakt så nu gäller det bara att komma ihåg det vi lärt oss tills dess.

2 kommentarer:

  1. Du är en mångsidig kvinna med många strängar på din lyra! Kul att läsa för mig, som är främmande för många av dina färdigheter!
    Kramar Karin

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att höra Karin! Jag antar att det är nyfikenhet och lust att lära som driver mig. Jag är säker på att du har färdigheter som jag inte vet så mycket om.
    Har våren kommit långt i Skåne?

    SvaraRadera