13 mars 2014

Kimmos kladdkaka


Idag är det 20 år sedan min lillebror Kimmo dog i en bilolycka. Han låg i lumpen och var på väg tillbaka till förläggningen efter en permission då en älg hoppade över plogkanten och landade på taket ovanför passagerasätet där lillebror satt. Ofattbart. Både att han plötsligt bara försvann och att livet ibland har så små marginaler!

I en av mina anteckningsböcker har jag skrivit ner Kimmos recept på kladdkaka. Han hade lärt sig göra den på hemkunskapen och en gång när vi kom upp till Jämtland hade han bakat den till oss. Jag minns hur glad han blev när vi tyckte om den.

Efter min tid som kaféägarinna då jag bakade hundratals kladdkakor så är det sällan jag gör dem numera, än mer sällan efter Kimmos recept. Men nu var det dags.


Kimmos kladdkaka

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1,5 dl mjöl

Sätt på ugnen på  160° och smält smöret. Smörj en liten springform. Jag "bröade" min med kakaopulver.

Vispa ägg med socker och vaniljsocker. Blanda resten av de torra ingredienserna och rör ner. Avsluta med att tillsätta smöret. Blanda väl och pytsa upp i formen. Grädda i 20 minuter.

Tack för receptet lillebror - du fattas oss!

2 kommentarer:

  1. Jag vet hur det känns att mista sin lillebror..Peter 32 år, omkom i en tragisk brand på nyårsdagen 1987. Sorgen bleknar, men i våra samtal dyker han ofta upp, när vi träffas som syskon hemma i Närke. Det liksom fattas en länk i vår syskonskara, som bestått av 7 personer...

    SvaraRadera