26 mars 2014

Lotshuset Gästhem


När man närmar sig Järnäsklubb och Lotshuset från havet visar byggnaden upp sin vita sida - den som syns bättre för sjöfarten. Kommer man istället landvägen som jag gjorde häromdagen, möts man istället av de delar av fasaden som är röda.

I sällskap hade jag med mig Paula Quinoñes som tillsammans med sin man Fredrik Karlsson kommer att driva Lotshuset som vandrarhem i sommar. Lotshuset är också det senaste tillskottet i STF´s lista över vandrarhem. Eller kommer att bli - för än har de inte slagit upp portarna på allvar.Planen är att allt ska vara klart till midsommar. Men innan dess är det mycket att fixa. En trappa upp, vid det första mellanplanet i tornet, är Fredrik i full färd med att iordningställa ett vindsutrymme som kommer att fungera som allrum.

Utsikten från tornet är fantastisk. Vissa dagar när vädret är klart kan man se ön Bonden med sin ståtliga fyr torna upp sig. 

Det är inte bara det praktiska arbetet som ska färdigställas. Det är många beslut som ska tas - allt ifrån vilka färger och tapeter som ska användas till vilka lampor och sängar som ska inhandlas. I de tre uthyrningsrummen på nedre plan ska bl a nya tapeter sättas upp. Paula visar upp två gamla tapetbitar som de hittat i huset. Kanske kan de inspirera till färgval och mönster? 


Paula och Fredrik har många uppslag på hur de ska nyttja och inspireras av Lotshusets historia och de föremål som dykt upp under renoveringen. En vacker pärlspont i ett förråd, dammiga brännvinsflaskor, gamla tidningar, fotografier mm föder idéer. Bakom masoniten till toalett- och duschutrymmena döljer sig vackra spegeldörrar med gamla lås. 

Lotshuset Gästhems (som de kallar sin verksamhet) hemsida är under uppbyggnad men redan nu kan du följa deras arbete både på facebook (sök på Lotshuset Järnäsklubb) och på Instagram (lotshuset_jarnasklubb).

Lycka till! Själv känner jag mig helt trygg med att det kommer att bli bra. Tänk er själv - gästhem. Ett hem för gäster. Bara en sådan sak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar