30 mars 2014

Mandelpotatisgnocchi med grönkålspesto

I helgen har jag gjort egen gnocchi. Det händer inte så ofta och jag minns faktiskt inte när jag gjorde det senast. Gnocchi kan man säga är små potatispastakuddar. Potatisen ska vara mjölig och jag använde mandelpotatis den här gången.

Mandelpotatisgnocchi
(ca 6 port)

1, 5 kg mandelpotatis
3 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk salt

Skala och koka mandelpotatisen. Pressa dem genom en potatispress medan de ännu är varma. Blanda ner de uppvispade äggen och mjölet blandat med saltet. Knåda till en smidig deg.

Mjöla bakbordet och stjälp upp degen. Dela degen i två delar och sedan varje del i fyra. Rulla ut till rullar. Hur långa, beror på hur stor du vill ha dina gnocchis. Skär längderna i bitar, ca 2-3 cm stora. Ställ bitarna på högkant och tryck till dem lätt med en gaffel.

Koka upp vatten med ganska mycket salt. Koka gnocchin i omgångar. Sjud i 1-2 minuter. De är klara när de flyter upp. Ta upp med hålslev och låt rinna av på en ren handduk.

Med grönkålspesto och bondbönor
Jag gjorde en vårgrön rätt genom att blanda ner grönkålspesto (receptet hittar du här) i gnocchin. I frysen hittade jag en låda förvällda bondbönor sedan förra sommaren som jag också blandade ner. Slutligen toppade jag med lite hackade mandlar (rostade och saltade) och hyvlad parmesan.

Imorgon är det måndag - "meatfree monday" om man vill. Har man inte tid att göra sin egen gnocchi så finns det färsk att köpa. Bönorna och grönkålspeston kan man byta ut mot det man har. En variant som jag ofta använder i pasta är svamp, hackad lök och strimlad savoykål (fräs i olja och krydda med t ex timjan och hackad chili och salt efter behag).Inga kommentarer:

Skicka en kommentar