9 mars 2014

Upp i ljuset


I helgen har jag plockat fram de pelargoner som förvarats i matkällaren sen senhösten. Taniga och utmärglade tar de nu igen sig på fönsterbrädorna. Man kan vid första anblicken tro att de är helt förlorade men efter lite ljus, vatten och ny jord brukar de flesta ta sig.

De pelargoner som har stått framme hela vintern ser däremot friska och välmående ut. Eller såg. Nu är de friserade ända ner till stammen och nya skott är satta i glas. Det finns två skolor om hur man ska ta skott. Det sägs att det är bästa att sätta dem direkt ner i jorden men jag brukar låta de stå i vatten ett tag först. Då hinner vissa av dem bilda sk vattenrötter (och andra inte). Oavsett så planterar jag dem alla i krukor då. Det funkar för det mesta.

När jag hade kaféet på Olofsfors bruk samlade jag på pelargoner. Som mest hade jag uppemot 40 st olika sorter. Idag är antalet betydligt färre. En ny sort åkte med från Zeta trädgård förra helgen. Jag tappade bort namnstickan i transporten så jag kan tyvärr inte säga vad det är för sort. De små och mörkt purpurfärgade blommorna vippar längst ut på en stjälk och de blå-grön-gråabladen är sammetslena. Någon som vet vad den heter?1 kommentar:

  1. Det var en ovanlig sort, men jag har ingen som helst koll på pelargonsorter.
    Kram Karin

    SvaraRadera