27 april 2014

Honungskakor med lingonsylt

I vintras när Fredrik från Järnäs var förbi för att köpa lite ägg hade han med sig en burk honung - "Honung hemifrån". Det är fascinerande vad smaken på honung kan vara olika. Den här honungen har en fyllig smak som påminner om den man hittar i gammaldags honungskarameller. Delar av burken hamnade i små muffinsliknande honungskakor med lingonsylt. Kakorna är inspirerade av de franska kakorna "nonnettes" men jag bytte ut apelsinen mot lingon istället. De är lite mindre söta än vanliga kakor och om man vill kan man intala sig att rågmjölet gör de lite nyttigare.


Honungskakor med lingonsylt
ca 25 st

75 g osaltat smör
1 dl lingondricka
0,5 tsk kanel
1 krm mald kardemumma
140 g honung
50 g fint rågmjöl
100 g vetemjöl
1, 25 tsk bakpulver (eller 6 g)
Lingonsylt
Florsocker

Smält smöret och tillsätt lingondrickan och kryddorna. Dra av kastrullen från plattan och rör i honungen. Låt svalna.

Sikta ner mjöl och bakpulver i en bunke och häl ner smör- och honungsblandningen. Rör om tills alltsammans blivit till en jämn smet. Täck med plastfolie eller lock och ställ i kylen i en timme.

Sätt ugnen på 200° och klicka ut smeten i små muffinsformar eller i en minimuffinsplåt. Lägg en klick lingonsylt på varje kaka (jag tryckte ner den lite försiktigt med baksidan av en tesked).

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Om du ska äta kakorna på en gång så rulla dom i florsocker medan de är varma, eller rulla dem när du ska äta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar