19 april 2014

Påskris


Häromdagen lagade jag en vegetarisk middag av lite risrester från kylskåpet. Riset smaksatte jag bl a med färsk gurkmeja som gav rätten en vackert gul färg - ett riktigt påskris.


Påskris med fetaost

Kokt basmatiris (ca 3 port)
1 gul lök
2 st färska gurkmejor
1/2 liten squash
1/2 burk kokta svarta bönor
3 st stjälkar salladslök
150 g fetaost i kuber
Lite hackade salta, rostade mandlar
Kryddor efter tycke och smak

Hacka löken och fräs den i rapsolja. Riv ner gurkmejan (använd plashandskar så slipper du gula fingrar) och tillsätt squashen som du först skurit i små tärningar. Du behöver inte skala gurkmejan. Tillsätt riset och rör om.

Skiva salladslöken och tillsätt den och de svarta bönorna, krydda och låt alltsammans bli varmt. Häll upp riset i en skål och blanda försiktigt ner kuber av fetaost och lite hackade mandlar (eller de nötter du föredrar).

Servera som ensamrätt eller som tillbehör till påsklammet.


Gurkmejan säljs oftast torkad och mald till pulver. Jag hittade min färska gurkmeja hos Meretes i Umeå som är en butik som säljer diverse ekologiska och närproducerade varor. Och på tal om råvaror - i helgen var det lansering av Min Farm. Min Farm är en sida där du kan boka upp varor från producenter i ditt närområde. Runt 1400 stod i cyberkön inför lanseringen! Vill du veta mer så klicka på bilden till höger. Nu väntar jag på spänning på min inbjudan så jag kan sätta igång att beställa. Jag har all anledning att återkomma till Min Farm här på bloggen.

Ha en fortsatt bra påskhelg! Båtbyggar´n och jag hoppas på torrt och soligt väder så vi kan kratta gården och kanske ta oss en tur på havet med båten som vi sjösatt rekortidigt.

2 kommentarer: