30 april 2014

Tussilago

"Lilla tussilago, lilla tussilull har du målat kjolen din med solens klara gull?..." Redan för några veckor sedan syntes de första tussilagona vid vägkanten längs byvägen och jag började nynna på den gamla klassiska visan. Nu ser man dem lysa upp lite varstans.

Tussilago eller hästhov som den också kallas är de blommor som först av allt signalerar att vintern är till ända. Jag blir lika barnsligt förtjust varje gång de dyker upp. Så fort tjälen gått ur marken skjuter de första blommorna upp och senare på våren växer de kraftiga bladen sig allt större. I min bästa örtabok (Örtmedicin och växtmagi) kan jag läsa att man under medeltiden kallade örten för "Sonen före fadern" av just den anledningen att blommorna dök upp innan bladen.

Det vetenskapliga namnet (Tussilago farfara) kommer av de latinska namnen för hosta (tussis) och fördriva (agere) och syftar till den användning som örten hade inom folkmedicinen. Det finns två teorier för det folkliga benämningen hästhov. En teori är att den kallas så pga bladens likhet med hästhovar medan den andra menar att man kastat om ordet hosthäva.

De växtdelar som används är blommorna och blomkorgarna som innehåller bl a slem och garvämnen. De har en upphostningsbefrämjande effekt och är dessutom sårläkande och svettdrivande.  I båda fallen gör man en infusion, dvs häller hett vatten över örterna och låter dekokten dra.

Ikväll hälsar vi maj välkommen här i Järnäsklubb. Allt bråte vi lagt på hög sedan sist ska brännas. Än skiner solen men långkalsongerna torde åka fram innan kvällningen.

Trevlig Valborg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar