3 maj 2014

Attis jordärtskockssoppa


Redan till påsk kunde jag gräva upp de första jordärtskockorna och nu har resten hamnat i matkällaren. De små grävde jag ner igen som utsäde.

Ikväll har jag ett gäng tjejer på middag och till förrätt tänkte jag bjuda på jordärtsskockssoppa. Soppreceptet finns med i min bok och receptet har jag fått från Atti, vår dotter, som i sin tur fått den av en kompis.

Attis jordärtskockssoppa

500 g jordärtskockor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör
1 l hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)
2 dl grädde
salt
peppar

Börja med att göra iordning buljongen. Jag föredrar hönsbuljong. Skiva skockorna och stek dom i lite smör. Häll på buljongen men spara 3 dl. Koka tills skockorna är mjuka. Mixa soppan med stavmixer och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar. Är soppan för tjock så späd den med lite av den sparade buljongen.

Om man vill ha lite matigare soppa kan man servera lite tillbehör till: knaperstekt bacon, brödkrutonger, tärnad, stekt squash, kantareller mm.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar