18 maj 2014

Brödkult i Västerbotten


I fredags påbörjade Anki Berg och jag på allvar vårt gemensamma bokprojekt. Boken som går under arbetsnamnet "Brödkult i Västerbotten" ska ta läsaren till bagarstugor runt om i Västerbotten. Bagerskor/bagare ska intervjuas, begrepp redas ut, recept samlas.

Vårt första besök förlade vi hos Sigrid Sandström i Överboda. Sigrid som i år blir ofattbara 96 år har bakat sedan hon var liten flicka. Som sällskap i bagarstugan hade hon, som alltid, dottern Gudrun och systerdottern Gun.

Redan när vi klev över tröskeln till bagarstugan vaknade etnologerna i oss till liv. Anki skrev så pennan glödde och jag knäppte bild efter bild efter bild.

Den gemensamma nämnaren för det bröd vi vill dokumentera är att det ska vara tunt och bakat på häll. Men hur var det nu igen - vad var tunnbröd och vad är ljusugnsbröd? Och vad är "kakun" i så fall?! Ja, det är några av de frågor som vi under resans gång kommer att reda ut. Vi tror att vi kommer att hitta lika många olika uttryck som orter vi besöker.

Vi hade en fantastiskt trevlig stund i bagarstugan. Tack snälla Sigrid för att du ville dela med dig av dina kunskaper och Gun och Gudrun för att ni fixade så att vi kunde komma! Vi skickar lite material så fort det blir klart.

Sigrid, Gun och GudrunInga kommentarer:

Skicka en kommentar