25 maj 2014

Grön våg

Det rullar in en grön våg genom landet. Överallt vill folk doppa tårna i jord, frön och kogödsel. För inte allt för länge sen var andelen grönsaksfrön som såldes 30% men inte nu längre - idag utgör de 70%! Ätbart ska det vara. En utveckling helt i min smak.

Överallt stöter man på denna odlingstrend; i tidningar, böcker, på bloggar och youtube mm. I veckan när jag var till Stockholm blev trenden än tydligare. Jag vet inte om det var för att huvudstaden bjöd på fantastisk försommargrönska eller för att den tydligare märks där bland alla hus och människor.

En morgon när dottern begav sig till jobbet promenerade jag till en av Stockholms alla stadsodlingar - "Trädgård på spåret". Den här odlingen är belägen under Skanstullsbron och efter en nedlagd järnväg står en lång rad med pallkragar. Här samlas folk för att odla och umgås. De skördar tillsammans, anordnar kafé och skördefestivaler mm. Hade jag bott där hade jag varit en given medlem!


Från Skanstull tog jag mig till Rosendals trädgård där det var odlingsdagar. Även här märktes trenden att odla mat tydligt. Som kund kunde jag välja allt ifrån vitkålsplantor till krukor med salladsmixer till tomatplantor och de sedvanliga blommorna. I en liten papperskasse plockade jag ner koriander, persilja, sallad och frön till sockerärtor. Alltsammans grävde jag sen ner i betongkrukan på dotterns balkong. Dit hamnade även den tomatplanta som hon själv inhandlat.

På vägen hemåt när jag satt och väntade på att tåget skulle börja rulla norrut från Sundsvall föll ögonen på en liten, dock inte oansenlig, affisch på perrongen utanför. "Ekobruk - Distanskurs i självhushållning", stod det på lappen. Jag smålog där jag satt. Helt plötsligt är jag del av en trend. Det gör ingenting, det bara är roligt att fler vill doppa tårna i den gröna vågen. Mina gröna tår har jag ärvt efter pappa och mamma. Mamma som jag skänker en extra tanke idag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar