15 juni 2014

Strömmingsfiske


Det är försommar och strömmingen går till. Båtbyggar´n och sonen lade sköt häromdagen och hade god fiskelycka. Nästan för god. För det är ju så med strömmingen - antingen för lite eller på tok för mycket. Den här dagen blev fångsten närmare 100 kg men tack vare sociala medier och byns djungeltrumma lyckades vi blev av med det mesta. Jag tror min syster Sisko blev gladast av alla.

Några av strömmingarna hamnade i en lag à la Isonny och ska njutas på lunchmackor. Några flundror ligger just nu i en senaps- och yoghurtmarinad för att i eftermiddag paneras till middagen.

Receptet till Isonnys inlagda strömming finns i min bok men för er som inte har boken kommer receptet här.


Isonnys inlagda strömming

12 strömmingar, hela eller som flundror
salt
peppar
rågmjöl
smör att steka i
3 dl vatten
0,5 dl ättiksprit
1 dl socker
8 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 röd lök

Börja med att panera strömmingarna i rågmjöl tillsammans med salt och vitpeppar. Stek i rikligt med smör och lägg i en form. Låt svalna.

Skiva rödlöken. Koka upp vatten, socker, kryddor och ättikssprit. Lägg i löken och låt koka i 10 minuter. Häll den heta lagen över strömmingen.Och så lite reklam för Fishingstore - butiken som sonen är delägare i. Den finns både på nätet och i en lokal i Sollentuna. De har allt du behöver för ett lyckat fiske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar