22 juli 2014

Brödkult på Galgbacken
I söndags var jag en tur upp till Ånäset norr om Robertsfors. Den stora osthyveln mitt i rapsfältet skvallrade inte bara om att jag var framme utan även att jag nu befann mig i Ostriket - Västerbottensostens vagga. Mitt mål denna dag var dock inte ost utan den årliga sommarfesten på Galgbacken. Eller egentligen inte själva festen heller utan det som tilldrog sig inne i bagarstugan. Det hade blivit dags att gå vidare med arbetet med boken om det tunna brödet i Västerbotten. Anki och Olof slöt upp från Skelleftehållet.Inne i bagarstugan var det full aktivitet när vi klev in. Bo Lundkvist rullade ämnen och kavlade för fulla muggar och vid ugnen stod Lennart Tjernberg beredd att skjutsa in de kakor som Bo bakat ut. De hade redan varit igång ett par timmar ör att hinna baka upp bröd till anstormningen av kunder. Bo och Lennart har skött bakningen 3-4 år på sommarfesten och allt sker på ideell basis, precis som all annan aktivitet på området den här dagen. 

Medan Anki ställde en massa frågor for jag runt med kameran. Vi kände oss lite stressade för vi ville inte störa allt för mycket. När vi lämnade Galgbacken hade redan försäljningen av brödet tagit fart. Vi hade själva med oss smakprov av mjukkakan.


Tack Lennart och Bo för att vi fick komma och fota och dokumentera er! Och tack för att ni orkar föra traditionen vidare så att vi andra kan åtnjuta resultatet. Jag tror att krolliljorna utanför bagarstugan håller med mig. De som stått där sedan allt hade sin början.

För mig var valet av eftermiddagsfika givet. Mjukkaka. Med Västerbottensost såklart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar