26 juli 2014

Kanelbullar med nötter

Av allt fikabröd är vi nog mest förtjusta i bullar i vår familj. I de allra flesta fall gör jag kardemummabullar efter mammas recept men häromdagen bakade jag kanelbullar som jag toppade med en nötblandning. Jag använde kall mjölk och smälte inte heller smöret utan lät det bli riktigt mjukt framme på bänken innan jag tillsatte det.


Kanelbullar med nötter
(32 små eller 24 stora)

50 g röd jäst
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1,5 dl socker
2 tsk krossade kardemummakärnor
150 g rumsvarmt smör
ca 1, 5 l vetemjöl special

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker (jag tog ekologiskt rörsocker)
1 msk mald kanel

Strössel:
Ägg + lite vatten
Pärlsocker
ca 1 dl blandade nötter (jag använde pistage, mandel och hasselnötter)

Smula ner jästen i degblandaren och häll på mjölk och tillsätt salt, socker och kardemumma. Rör om tills jästen smält. Tillsätt mjölet (spara ca 2 dl) och slutligen det rumsvarma smöret. Om degen känns för lös tillsätt lite mjöl till. Låt maskinen gå i ca 10 minuter. Låt jäsa, beroende på rumstemperatur, men ca 1 timme.

Gör fyllningen genom att bland alltsammans väl. Hacka nötterna och vispa ägget med lite vatten (den blir lättare att stryka på då).

Stjälp upp degen på bakbordet och del degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär varje del i 12 eller 16 bitar. Lägg bitarna i formar och pensla på ägg och strö över pärlsocker och nötter. Låt jäsa ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på 215° och grädda bullarna i ca 10-11 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler och lägg en bakduk över.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar