6 juli 2014

Konsthall Norra Kvarken

I helgen har ännu en stor händelse ägt rum i vår lilla by då Konsthall Norra Kvarken invigdes och med den utställningen "Gran".

Bakom konsthallen står Mats Caldeborg och Katrin Zachrisson Caldeborg, själva boende i byn. Konsthallen är inrymd i deras ladugården på gården, vägg i vägg med Mats ateljé. Arbetet med konsthallen påbörjade de för fem år sedan och igår kunde de äntligen slå upp portarna. Mats och Katrin tänker sig att konsthallen inte bara ska rymma konst utan även musik, poesi, föreläsningar mm. En plats där det ända du kan förvänta dig är att bli överraskad. Allt enligt dem själva.

Författaren Tomas Tidholm invigningstalade under temat "Vad är konst?". Han sa sig ha svaret.

Utställningen "Gran" är ett samarbete mellan 12 konstnärer och författare. Tavlan på den översta bilden i det här inlägget är ett av konstverken -  "Granö" av Christer Carlstedt.

Mats eget bidrag "Nature morte" svävade ner från taknocken sju meter upp. Jag gick som många andra en trappa upp för att njuta utsikten och för att få en bättre överblick över konstverket. Härifrån förde tankarna mig till korpar som sugits in ett klot av en inre dragningskraft och sedan blivit kvar. Oförmögna att lätta, som om de fallit offer för sina egna klor. Jag tänkte att jag skulle själva vilja ha ett sådan klot dit jag kunde skicka de olyckskorpar som till och från kraxar över mitt huvud.


Som alltid är det fascinerande att besöka Mats ateljé. Det man inte väntar sig dyker upp på det mest oväntade ställena, i lika oväntade sammanhang. Kontexten tycks vara förintad och jag känner både förvirring och en utmaning i att hitta min egen.

Mats konst är nära förknippad med naturen och sedan 1990-talet samarbetar han med Tomas Tidholm kring begreppet "Naturalia" där syftet, som de själva beskriver det, visade sig vara gemensamma naturstudier.

Under sommaren kommer en rad konstföreställningar att hållas i konsthallen, varav det första gick av stapeln igår. För er som vill läsa mer om Konsthall Norra Kvarken finns mer information på konsthallens facebook-sida eller på den nybildade vänföreningen Konsthall Norra Kvarkens vänners hemsida. Här hittar du även mer om sommarens föreställningar.

Utställningen "Gran" har öppet 5 juli - 24 augusti, onsdag, fredag - söndag, kl 15.00 - 18.00.

Lycka till Mats och Katrin! Jag är full av beundran över det sätt ni lyckats genomföra er vision och evigt tacksam över de ni skapat och som jag nu kan ta del av. Tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar