19 juli 2014

Mazarintosca


Det fina båtvädret har gjort comeback och igår var vi ett gäng båtar som tog en tur till Avafjärden och sedan in i Rönnholms skärgård, en nyupptäckt pärla för oss. Med i fikakorgen hade vi packat en maszarintosca med mycket nötter. Inte nog många tyckte tydligen en del…

Receptet som jag hittade i ett nummer av Lantliv kommer från författaren Denise Rudberg.


Mazarintosca

500 g mandelmassa
250 g rumsvarmt smör
5 ägg
1 dl vetemjöl
Rivet skal av en citron

Toscan:
300 g blandade rostade nötter (jag tog pistage, hasselnötter, mandlar, cashew och pecannötter)
1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
75 g smör

Riven kokos eller ströbröd och smör till formen

Sätt ugnen på 175° och smörj och bröa en form (t ex en springform med löstagbar kant).
Riv mandelmassan grovt och bland ner det rumsvarma smöret. Knäck i äggen ett i taget och rör mellan varje. Blanda slutligen i rivet skal av en citron och mjölet. Vispa till en slät massa och pytsa upp i formen. Grädda i ca 30 minuter.

Rosta nötterna och gnugga bort skalet. Hacka dom grovt eller låt dom vara hela som jag gjorde. Koka upp grädde, sirap, socker och smör tills massan börjar tjockna och får en kolafärgad ton. Häll i nötterna och ställ kastrullen åt sidan.

Häll toscablandningen över kakan och grädda 5-7 minuter till. Låt svalna.

Kakan är mastig och passar bra som efterrätt. Vi åt den med färska jordgubbar och turkisk yoghurt.När vi styrde kosan hemåt hade havet lagt sig. Vi for förbi Stor- och Lillbådan på vägen hem och betraktade fågellivet. I fjärran såg vi skarvstreck och klungar av svanar. Hemmaviken färgades av kvällssolen och en och annan fiskare hade letat sig ut. De såg rätt nöjda ut. Gott så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar