9 juli 2014

Rulltårtans dag

Vet ni att nästan alla dagar numera är dagar där något uppmärksammas. Vi har ju vant oss vid Alla hjärtans dag, Kanelbullens dag, FN-dagen m fl men det finns många, många fler. I dag t ex är det rulltårtans dag.

Jag har aldrig varit någon riktig "fan" av rulltårtor. Jag minns barndomens fikabord hos bekanta där en torr kaka rullats med alldeles för söt sylt inuti och till råga på allt med knastrigt socker utanpå. Men numera slinker en och annan bit ner - det finns ju så många varianter. I helgen gjorde jag en med hasselnötter, philadelphia, hjortron mm. Riktigt god och saftig. Dessutom innehåller den inget mjöl så den funkar för de som är glutenintoleranta.


Rulltårta med hasselnötter och hjortron
Botten:
100 g hasselnötter
2 msk potatismjöl
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1-2 dl hjortron
100 g smör
200 g färskost, ex philadelphia
2 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker

Ta fram smöret och philadelphiaosten och låt stå i rumsvärme. Sätt ugnen på 225° och lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.

Mal hasselnötterna fint och blanda dom med bakpulver och potatismjöl. Vispa ägg och socker pösigt och vänd ner nötblandningen. Bred ut i långpannan och grädda i ca 5 minuter tills kakan känns torr. Stjälp genast upp kakan på ett bakplåtspapper med strösocker på. Ta bort det gamla bakplåtspappret och låt svalna.

Gör fyllningen under tiden. Blanda alla ingredienser (utom hjortronen) och rör till en slät massa. Det är viktigt att smöret är mjukt så att det inte bildas smörklumpar. Bred fyllningen över kakan och strö över hjortronen. Rulla ihop kakan från långsidan, låt pappret vara kvar medan den stelnar till i kylen.

Sen måste jag få säga ett par saker om vädret. Sol, värme och svaga vindar. Så underbart! På kvällarna har havet legat spegelblankt. Det har blivit många timmar både på och i vattnet som igår kväll när vi tog en kvällstur med sonens nya båt. Det nappade inte så mycket - men det var inget vi deppade för. Högtrycket får gärna fortsätta ett tag till.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar