31 augusti 2014

Barcelona
I veckan har jag varit på en tripp till Barcelona tillsammans med dottern, svärdottern Karin och hennes mamma Cecilia. Härlig avslutning på sommaren och som ni ser lyste molnen med sin frånvaro.

Vi hade inte så mycket planerat innan vi for förutom ett besök till Gaudís katedral Familla Sagrada. På inrådan hade vi bokat biljetter innan - och det var tur det! Jisses vilken kö!

La Familla Sagrada är under ständig uppbyggnad allt enligt de planer Gaudí lade upp medan han levde. Jag tycker det är befriande med en kyrka där den mänskliga kreativiteten och passionen står i centrum och inte bara den absoluta underkastelsen under allt tyngande guld.Dag två tog vi tåget till den lilla staden Figueres där Salvador Dali föddes. Tågresan tog ett par timmar och det var skönt att sitta i den svala kupén ett par timmar och låta blicken vila på landskapet vi passerade. Tur att vi var uppe i ottan för väl framme vid Dalís museiteater var kön visserligen lång men överkomlig. Det var den däremot inte när vi kom ut igen.

Det var fascinerande att ta del av Dalís konstnärskap som rymmer mycket mer än de surrealistiska tavlorna med sneda, mjuka klockor mm som i alla fall jag förknippar honom mest med. När jag gick omkring och betraktade tavlorna, smyckena, skulpturerna så funderade jag mycket på vad som varit hans drivkraft. Var det att försöker lura oss betraktare att tro att allt kanske inte är som man först tror? Ibland fick jag den känslan. Fotot här ovan är mitt sätt att försöka efterlikna hans surrealistiska grepp. Går stegen upp, ner eller ligger den ner?


Barcelona är en mysig stad att strosa runt i. Här möts gammal arkitektur och ungdomlig puls. De gamla mattraditionerna är starka utan att för den skull kännas mossiga. Vi besökte givetvis den stora matmarknaden "Boqueria" på Rambla men den kulinariska höjdpunkten var nog den lilla oansenliga affären La Casa Perris där stora säckar med bönor, nötter, mjöl, russin mm stod uppställda. Personalen hjälpte till att fylla påsarna med den mängd kunderna önskade som man sedan betalade vid kassan. Vi önskade att vi kunde köpa med oss allt hem! Jag köpte med mig lite marconamandlar, fullkornsmjöl, gröna risflingor och lite annat som jag ska förgylla höstens middagar med.

För er som funderar att åka till Barcelona kan jag tipsa om att bo i de kvarter vi gjorde, en liten parallelgata ett par kvarter öster om La Laitena, alldeles vid Mercat St Catarin (en liten matmarknad). Två minuter till Picassomuseet, en kvart-tjugo minuter till havet, nära katedralen och la Rambla. Många gallerier och mysiga kaféer och restauranger runt hörnet. Nära till allt kändes det som om.

Tack Atti, Karin och Cecilia för ressällskapet! Både kul och mysigt att få tillbringa några dagar med er.

Imorgon är det dags att vända blad i almanackan och hälsa hösten välkommen på allvar. Jag ska fylla min vecka med att planera höstens aktiviteter för kommunens företagare och ta tag i Anki Bergs och mitt gemensamma bokprojekt. Kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar