3 augusti 2014

Lyxig granola med hallon och chiafrön

Dottern har varit på besök tillsammans med sin pojkvän och jag hade gjort lite lyxig granola tills de skulle komma. Basen var flingor och sedan tillsatte jag frystorkade hallon från Saltå kvarn, chiafrön och rostade hasselnötter.  Egentligen är det ett basrecept som jag varierar allt eftersom. Om man vill kan man byta ut ingredienserna mot lite billigare varianter.


Lyxig granola med hallon och chiafrön

1 l dinkelflingor
1 l rågflingor
ca 3 dl rostade, grovhackade hasselnötter
2 dl solrosfrön
1 msk krossad kardemumma

1,5 msk honung
1,5 msk rapsolja
0,5 dl vatten

ca 75 g frystorkade hallon
ca 1,5 dl chiafrön (ska inte tillsättas när blandningen är fuktig)

Sätt ugnen på 200°. Blanda flingorna med solrosfrön, nötter och kardemumma i en skål. Värm honung, rapsolja och vatten i en kastrull och häll detta över blandningen. Knåda in det och häll alltsammans i en långpanna. Torka granolan i ca 25-30 minuter, tills den känns spröd och har fått en fin färg. Rör var femte minut. När blandningen svalnat lite är det dags att röra ner hallonen och chiafröna. Förvara i lufttäta burkar.


Det fina vädret har fortsatt och även Atti och Marcus som jobbat nästan hela sommaren kunde få njuta sommar och salta bad. Det har slagit om till augusti men än verkar det inte vara dags att hänga in baddräkten. SMHI har lovat soligt och varmt även nästa vecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar