8 september 2014

Äppelkaka med hasselnötter

Förra veckan var jag och "pallade" äpplen hos vänner och bekanta vars träd dignade av frukterna. Själv har jag två små träd som ger så pass att det räcker till ett par pajer eller kakor.

Jag gjorde lite äppelmos och några av äpplena klyftade jag som de var och frös in. Ett tips som jag fått av Bagarbertan. I min gamla anteckningsbok med recept hittade jag ett på en äppelkaka som jag inte bakat på år och dar. Receptet kommer ursprungligen från Ulla Strömberg här i byn. Jag bakade den i en fyrkantig form men det går lika bra med en rund form. Serveras som den är eller som dessert med lite vaniljsås eller vispad grädde.


Äppelkaka med hasselnötter

1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ägg

3 skalade äpplen i klyftor
0,5 dl dl socker
50 g smör
Malen kanel
1 dl rostade, grovhackade hasselnötter

Sätt ugnen på 200°. Skala och klyfta äpplena. Klä eller smörj en valfri form.

Blanda socker, vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt ägget och rör till en grynig massa. Strö hälften av den i formen och lägg på äppelbitarna. Strö över sockret och pudra lite kanel. Lägg på resten av degen. Skär smöret i små kuber och fördela det och nötterna över kakan. Avsluta med att pudra över lite kanel.

Grädda i 200° i ca 20-25 minuter.


1 kommentar:

  1. Mycket god, enkel och snabb att göra - och lagom stor!

    SvaraRadera