25 september 2014

Brödkult på Balfors Gård


I vårt, Anki Bergs och mitt bokprojekt "Brödkult i Västerbotten" kommer vi att göra ett nedslag i varje kommun i länet och igår var turen kommen till Bjurholm och Balfors Gård. Gården drivs av Kristina Eriksson som brinner för att förmedla kunskapen om våra gamla hantverkstraditioner och givetvis hör kunskapen om tunnbrödbakning dit. En kunskap som hon förvärvat från sin mor Frideborg Persson.

Just den här dagen hade gården besök av en grupp lärare från Böleängsskolan i Umeå och från Banyaka school i Tujereng i Gambia. Skolorna samarbetar kring FN´s barnkonvention i projektet "Lika värde i världen" och just i år var det Umeås tur att ta emot gäster.

Pedagogiskt, lugnt och med säker hand visade Frideborg gruppen alla de olika handgreppen kring bakningen. Just idag hade hon gjort en "stöpa" för mjukt tunnbröd.

Efteråt samlades alla i gammelhuset som efter bagarstugan är gårdens äldsta. Kristina berättade för oss om husets historia och givetvis kom samtalen in på våra länders olika traditioner. Det är ju något speciellt att sitta runt ett bord och bryta samma bröd. Och vilket bröd sedan! Jag fick lära mig att "Mbouro domo!" betyder "Ät brödet!",  på vilket språk är jag lite osäker på.

Tack Frideborg, Kristina, Anne-Li, Karin, Saikou, Anna, Jerreh och Kodou för att jag fick komma och vara med er denna vackra höstdag! Vad vore livet utan alla dessa möten?!

Om ni vill har mer information om Balfors Gård och aktiviteterna där besök: www.balforsgard.com. Platsen hamnar under mina smultronställen och jag kommer att återvända så snart tillfälle ges.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar