22 september 2014

#byttilleko


Nästa vecka, vecka 40, genomför Naturskyddsföreningen sin årliga "Miljövänliga vecka" (#byttilleko) och som medlem kan man skicka efter kampanjmaterial. I år kom jag ihåg att göra det och idag damp det ner i brevlådan.

Kampanjen går ut på att upplysa och uppmana människor att byta till ekologiska produkter. Nu vet ju alla att det är våra flygresor som är den största miljöboven. (Jag undrar när flygbränslet ska börja beskattas. Inte klokt att alla andra transporter behöver skatta bränslet utom flyget!) Men det är en viktig kampanj i alla fall med tanke på vad de bekämpningsmedel som används inom jordbruket har för effekter.

Vi kan alla dra vårt strå till stacken t ex genom att köpa ekologiskt kaffe. Eller varför inte bojkotta de besprutade "fulbananerna" som varken är bra för miljön eller för de stackare som jobbar på bananplantagen. Jag har full respekt för alla som väljer bort ekologisk mat pga priset eller något annat. Det är ju ändå helhetsbilden som är viktig.

Jag minns en gång när jag var med min mamma på affären och skulle handla. Min vana trogen plockade jag ner ekologisk mjölk i korgen var på hon vänligt men bestämt ställde upp paketet på hyllan igen och greppade en förpackning konventionell mjölk. Frågande tittade jag på henne och hon konstaterade kort att vanlig mjölk var "renare". Och så var det i hennes föreställningsvärld, uppvuxen som hon var i ett fattigt Finland under Andra världskriget där alla metoder att öka avkastningen ute på fälten och hållbarheten i skafferiet var av godo. Det här synsättet följde med henne livet ut. Att slänga mat var en synd, bären i skogen skulle tas om hand och gamla stickade tröjor repades upp och blev färgglada sockar som hamnade i barnens och barnbarnens julklappar. Trots att hon och pappa odlade mycket medan de ännu orkade var antalet säckar med jord som de släpade hem obefintliga, komposten i hörnet av trädgården täckte behovet. Flög gjorde hon två gånger i livet, den gången vi flyttade till Sverige och en annan gång när hon och jag besökte storebror i Norge.

De "ekologiska fotavtryck" mamma lämnade efter sig var minimala, långt mindre än mina egna. Jag sa inget om mjölken. Vem var jag att förmana?2 kommentarer:

  1. Det verkar ändå vara en uppgående "trend" med ekologiska varor, antalet varor har ökat tycker jag!
    Vi försöker på olika vis, med gott resultat på de egna odlingarna. Heja!

    SvaraRadera
  2. Ja visst är det bra Fale artut! Och roligt att du lyckats med dina odlingar. Heja!

    SvaraRadera