18 september 2014

Sambal oelek

Jag har inte särskilt många plantor chili men de jag har har dignat av frukter. I vanliga fall brukar jag torka men jag har redan en färgglad chilifläta som jag köpte med mig från Barcelona, så jag bestämde mig för att göra en egen sambal oelek istället. Jag lät de flesta av fröna följa med i blandningen och skrapade inte heller bort de sk mellanväggarna vilket ledde till att min sambal blev het, väldigt het. En liten dutt räcker för att smaksätta en hel gryta, även om sonen nog skulle ta en rågad tesked. Men den blev god och det är roligt med nya recept på hur man tar tillvara på det som växer i köksträdgården. Jag ska prova frysa ner lite och så om det funkar.


Sambal Oelek
(ca 2 dl)

150 g blandade chilifrukter
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk socker
1 tsk salt

Skär bort skaften på chilifrukterna på längden. Skrapa ut en del av fröna (eller alla samt mellanväggarna om du vill ha mildare sambal oelek). Lägg alla ingredienser i en mixer och kör till en slät massa - min blev inte helt slät. Pytsa upp i en väl rengjord burk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar