11 oktober 2014

Munkar

Gårdagen hade jag vikt åt trädgårdsarbete men efter halva dagen var jag så kall och frusen så jag gav upp. Sonen gick och trampade otåligt på gården i väntan på att ett bastubygge ska dra igång så vi bestämde oss - vi gör det vi pratat om att göra ända sedan han var liten grabb - vi gör munkar!

Jag minns själv hur jag som barn var fascinerad över när mamma rullade korvar av deg, som hon sedan gjorde ringar av som hon släppte ner i den ister eller det kokosfett som puttrade i kastrullen. Hur de först sjönk och sedan flöt upp. Gyllenbruna fångade mamma upp dom för att rulla dom i strösocker. Himmelskt gott!

Själv har jag aldrig gjort munkar även om jag många gånger funderat på det efter att besviken tuggat i mig en köpesvariant som legat för länge. Tyvärr har nog mammas recept förfarits men jag hittade detta recept på nätet.

Vi provade lite olika sätt att forma dom på. Vi kavlade och tog ut med ett mått, sedan kavlade vi men lät degen vara lite tjockare för att slutligen rullar remsor och sätta ihop. De senare såg mer ut som munkarna jag minns mamma gjorde men det var lite trixigt att få skarven att hålla ihop. En fick formen av en åtta.


Munkar
(ca 24 st)

100 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst
4 äggulor
1 dl socker
3 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
ca 1,2 l mjöl

Smält smöret och häll ner mjölken och värm till fingervarmt och häll det sen över jästen i en bunke. Rör tills jästen löst sig. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dessa och slutligen äggulorna. Degen blir ganska lös och kladdig. Låt jäsa en timme.

Tippa upp degen på ett välmjölat bord och kavla ut den (ca 2 cm tjocka tyckte vi var bra). Ta ut munkar med ett glas eller liten skål och gör det lilla hålet med hjälp av en flaska. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Värm upp olja eller kokosfett till 180°, vi använde en fritös. Lägg i munkarna i oljan och grädda en minut på varje sida. Rullarna munkarna direkt i strösocker om du ska äta dom samma dag. Jag frös in några osockrade som jag har för mig att mamma också gjorde.

Trevlig helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar