30 oktober 2014

Tunnbröd på spisen


Allt prat och arbete med tunnbröd gör att man själv blir sugen på att baka. Häromdagen plockade jag fram ett recept på tunnbröd från min storasyster Sisko. Tunnbrödet gräddas på spisen och får duga tills vidare. Jag hade ingen rågsikt hemma så jag tog ett fullkornsmjöl istället men jag tycker nog att brödet blir godare med rågsikt eller så beror det på vem som bakar… Eller vad tror du sis`?


Storasysters tunnbröd
10 st kakor

4 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
1 krm hjorthornssalt
1 krm bikarbonat
1 tsk salt
2 tsk brödkryddor (jag tog 1 tsk fänkål och 1 tsk anis)
2 dl fil
0,5 dl sirap

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan fil och sirap. Knåda till en smidig deg. Låt vila en kvart.

Dela degen i 10 delar och kavla ut till så tunna kakor du kan. Kruskavla och grädda i en torr stekpanna på spisen. (På min spis som har nio steg använder jag steg 6.)

Tunnbröd med rökt fisk (lax denna gång), lite majonnäs, hackad smörgåsgurka och rödlök - favoritmackan till lunch, sommar som vinter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar