5 november 2014

Brödkult i Vindelånäset

Igår morse styrde Brödkult i Västerbotten kosan mot Vindelånäset där vi togs emot av Margareta Olofsson och Gullan Englund i den gamla bagarstugan på Margaretas gård. De båda vänninorna var i full färd med att baka dagens omgång av tunnbröd. Gårdagen hade de ägnat åt ett storkok av pölsa av älgben!

Brödet de bakar är hårt men ändå inte för sprött för att kunna bres. Vi fick smaka och det var naturligtvis så gott som vi trodde. Inte konstigt att brödet levereras till Västerbottensdagarna på Grand Hotell i Stockholm!


Arbetsfördelningen var sådan att Margareta kavlade och Gullan gräddade. En konst var för sig. I våra ögon sett var alla kakor så perfekt runda och så tunna att de behövde extra omsorg i ugnen för att inte brännas.

Gullan skar kakorna i sex delar och efter att ha svalnat en stund på galler så packades de snyggt och prydligt i låga papperskassar. Det är så kul att ta del av alla fiffiga lösningar som vi kommer i kontakt med. Plantkassar - att vi inte tänkt på det. Lagom stora och lagom höga.

Den här årstiden bakar Gunilla och Margareta ett par gånger i veckan för att förse barn och barnbarn med tunnbröd över vintern. "Det är många munnar att mätta", som Margareta uttryckte det. Vilken lycka för dom och för oss som får ha med dom i vår kommande bok. Och receptet. Det tackar vi extra för!

När vi lämnade Vindelånäset såg vi inget av den klass 2 varning som SMHI utfärdat men innan jag hunnit hem var vintern över oss. Och den är kvar än idag. Nästan -10° kallt nu mot kvällningen.


1 kommentar:

  1. Yes! Because I also like this!
    For technical personnel to solve!

    ______________________
    Here is my Buy FIFA 15 Coins will sent to you on http://www.fifa15buy.co.uk/fifa15.html

    SvaraRadera