9 november 2014

Palsternackskaka

Igår höll Bagarbertan och jag en surdegskurs igen. En av mina uppgifter under dagen var att förse gruppen med mat, bl a något gott till eftermiddagsfikat. Jag har länge velat baka en palsternackskaka som Karoline Jönsson (som har bloggen Det gröna skafferiet) har med i sin kokbok - så då fick det bli det. Om ni vill ha grön inspiration så titta in på hennes blogg.


Palsternackskaka

275 g palsternacka
2 dl rapsolja
4 ägg
4 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 tsk grovmalen kardemumma
1 tsk salt

Frosting:
1 dl florsocker
75 g rumsvarmt smör
200 g färskost (cream cheese/philadelphia el dyl)
2 dl vispgrädde
ca 1 dl rostade kokosflingor och/eller rostade solroskärnor

Sätt ugnen på 175° och smörj och bröa (jag tog kokosflingor) en form, antingen en rund springform (ca 25 cm) eller en rektangulär, 30x40 cm.

Riv palsternackorna fint och blanda dom med ägg och olja. Vispa samman. Blanda de torra ingredienserna och rör samman till en slät smet. Häll upp i formen och grädda i ca 40 minuter.

Vispa samman frostingen under tiden. Sikta ner florsockret i en bunke med smör och färskost. Använd rumsvarmt smör så slipper du klumpar i smeten. Vispa grädden i en separat bytta och blanda ner den i färskostblandningen. Bred toppingen över kakan när den svalnat helt. Strö över kokosflingor eller solroskärnor.

På fotot nedan ser ni stolta elever bakom ett bord fyllt med deras bakalster. Tack för att ni ville delta och tag Maggan för samarbetet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar