22 december 2014

Pistagekulor med jordnötstryffel

Igår gjorde Paula (som bor i byn) och jag lite julgodis. Paula gjorde bl a goda bounty och toffifee och själv gjorde jag en laddning trillingnötter och eftersom vi ska fira julen hos vår dotter och vi båda och älskar kombinationen jordnöt och choklad så gjorde jag även pistagkulor med jordnötstryffel. Receptet hittade jag i ett nummer av Lantliv. Satsen skulle räcka till 16 praliner men då jag tyckte det lät lite, lite dubblade jag den. Nu visade det sig att receptet nog inte var provbakat. När jag rullat hälften av tryffeln var uppe i närmare 50 kulor… Visserligen väldigt goda.

Om ni vill prova göra pistagekulorna så kommer ett ungefärligt recept här. Gör gärna tryffelsmeten kvällen innan så hinner den stelna.


Pistagekulor med jordnötsstryffel

Till tryffeln:
2 dl grädde
200 g mörk choklad
4 msk jordnötssmör
1 msk honung

500 g mandelmassa
50-75 g mörk choklad
1 dl hackade nötter (jag tog pistage men i ursprungsreceptet hade de använt pecannötter)

Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen och rör om. Tillsätt honung och jordnötssmör. Mixa massan fint och slå upp i en skål. Ställ den i kylen när den svalnat helt.

Kavla ut mandelmassan fint och stansa ut rundlar, ca 6-7 cm i diameter. Rulla små kulor av tryffeln och lägg på. Forma till mandelmassan runt tryffeln så att det blir en kula och ställ dem sedan svalt.

Hacka nötterna och smält chokladen. Doppa kulorna i chokladen och rulla dom sedan i nötterna eller strö över lite av dom. Jag tyckte att det var pilligt att rulla dom i hacket så jag gjorde både ock. Förvara dom svalt.


1 kommentar: