4 december 2014

Saffransbullar med mandelmassa

De första saffransbullarna är bakade. Till en dubbel sats använder jag tre paket saffran så att de verkligen smakar saffran och får den gyllengula färgen. Till fyllningen rev jag mandelmassa som jag blandade med smör och vaniljsocker.


Saffransbullar med mandelmassa
48 st

2 paket jäst
300 g smält smör
1 l mjölk
3 pkt saffran
4 dl socker
1 tsk salt
4 tsk krossade kardemummakärnor
ca 2,5 liter vetemjöl special

Fyllning:
600 g mandelmassa
300 g rumsvarmt smör
3 msk vaniljsocker

Ägg, pärlsocker och flagad mandel

Smält smöret och tillsätt mjölken. Tillsätt saffran (mortla den med ett par sockerbitar om den inte är finmald) och värm till ca 37° och häll detta över jästen som du först smulat ner i en bunke. Tillsätt socker och salt och rör om. Krossa kardemummakärnorna och tillsätt även dessa och tillsätt mjölet tills degen känns smidig och följsam. Degen ska vara ganska lös.

Låt degen jäsa 1 timme och gör under tiden fyllningen genom att riva mandelmassan och blanda den med rumsvarmt smör och vaniljsocker.

Tippa upp degen och dela den i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangulär fyrkant och bred på en fjärdedel av fyllningen. Vik ihop degen tre gånger och skär i 12 remsor. Tvinna varje remsa och gör en knut. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör likadant med resten av degämnena.

Jäs ytterligare i ca 45 minuter. Värm under tiden plåten till 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg (jag brukar blanda i en matsked vatten) och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda i ca 10-12 minuter och låt svalna under bakduk på galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar