26 januari 2015

Brödkult i PengsjöI lördags var Brödkult i Västerbotten i Opp i Backen i Pengsjö (Vännäs) där vi bestämt möte med Elin och Daniel Granath och med Elins syster Jennie och hennes man John samt mamma Anki och pappa Sverker. I bagarstugan tittade även dottern Svea in nu och då.

Bagarstugan är inrymd i husets källare och att baka tunnbröd har blivit ett sätt för familjen att träffas och umgås. Tre degar stod på jäsning när vi kom. Först ut var "tjockbullarna" - ett recept som John har tagit med sig från sina hemtrakter i Dalarna.


Degen till "tjockbullarna" påminner om vetedeg och kakorna ska inte kavlas allt för tunna. Viktigt är att nagga de utbakade kakorna ordentligt och alla församlade var eniga - de ska ätas medan de ännu är varma. Till vår glädje fick vi smaka brödet till eftermiddagsfikat. Ljuvliga. Perfekt utflyktsmacka om man frågar mig.

'


Efter fikat var det dags att baka hårt tunnbröd. Receptet som Elin bidrog med kommer att hamna i vår bok. Nu var det mamma Ankis tur att trilla ämnena och kavla efter att under första baksejouren haft fullt upp med barnbarnet Svea.

Tyvärr hann vi inte vara med hela dagen utan vi avvek när de första kakorna av det första hårda brödet bakats ut. För familjen återstod en hel del kavlande och gräddande innan de obligatoriska pizzorna kunde sätta p för denna bakdag.

Tack snälla ni för att vi fick komma och för att ni vill medverka i vår bok!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar