8 januari 2015

En gammal sågruin


Efter en avverkning kan man skymta ruinerna efter en gammal såg i grannbyn Järnäs. Före jul var jag där med min kamera och dokumenterade alla gamla hjul och rör som delvis låg övertäckta av mossa.


Inte mycket finns kvar. Byggnaderna har rasat in men man kan lite fantasi fortfarande se hur de stått i förhållande till varandra. Jag vet inte så mycket mer om sågen än, än det vore förre byålderman, Karl-Gunnar Eriksson berättat. Han minns att han som liten grabb på 1950-talet besökte sågen. Han var imponerad av spånhyveln och brukade ligga under till och se hur spånen kom fram. Sågen drevs av en ångmaskin som stod i en särskild byggnad. Där var det varmt och de som jobbade där fikade där då det var varmt och skönt i pannrummet. Han vet att det var en förening som drev den och tipsade mig om att Anita Dowald i Järnäs kanske har mer information. Karl-Gunnar har också för sig att mannen i den familj som tidigare bodde i det huset där familjen Månsson-Lundberg nu bor i (i Järnäsklubb), jobbade som mekaniker där.

Jag ringde upp Anita och mycket riktigt har hon en del dokumentation om sågen. Så bra! Då finns ju lite historia bevarat!


1 kommentar:

  1. Så bra att det finns historia bevarad. Läste någonstans att man numera också spelar in gamla ljud, som inte låter längre. Tex nummerskivan på gamla telefoner!
    Kramar Karin

    SvaraRadera