12 januari 2015

Enkla mördegskakor

Inte alla kakbak går som jag tänkt mig. Som i helgen t ex när jag att jag skulle baka runda mördegskakor och stämpla med min kakstämpel i form av ett peacemärke. Även om 2015 här i den lilla världen i Järnäsklubb börjat bra så är fallet inte så ute i den stora världen. Mer krig än på många år pågår och häromdagen utsattes demokratin och yttrandefriheten för ett terrordåd. Jag kan bli så less på mänskligheten oavsett hudfärg, religion och nationalitet. Varför finns det ingen symbol för tolerans slår det mig nu när jag skriver detta? För är det inte det det handlar om? Att tolera att andra inte tycker är/ser ut/lever som jag? Herregud! Är det inte dags att döpa om homo sapiens (den "visa människan") till något annat? Därav min tanke att baka fredskakor.

Tillbaka till kakorna som inte blev som de skulle. Med lite fantasi kunde man skönja ett peacemärke på några av dom, resten hade flutit ihop. Goda och knapriga blev de i alla fall så här kommer det grundrecept på mördeg jag brukar använda och som kan varieras i det oändliga. Och smör ska det vara. Inte margarin.


Enkla mördegskakor

200 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl socker
4,5 dl vetemjöl

Dela smöret i mindre bitar och kör det mjukt tillsammans med socker och vaniljsocker. Tillsätt mjölet och kör snabbt ihop det till en deg. Du kan givetvis "nypa" ihop degen på ett bakbord. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i minst en halvtimme. Om du ska göra runda kakor kan du rulla den till en rulle först.

Sätt ugnen på 175° och ta ut degen. Skär den i tunna skivor, ca 1/2 cm tjocka och lägg på plåtar med bakpapper. Grädda i ugnen i ca 10 minuter.2 kommentarer:

  1. Synd att det är så svårt att få stämpelfiguren tydlig efter gräddningen. Men kakorna gick i alla fall hem hos barnbarnen. De har frågat efter en ny laddning!

    SvaraRadera
  2. Ja, det var lite synd. Men som sagt - kakorna är mums!

    SvaraRadera