19 januari 2015

Karelska piroger

I helgen har jag varit och hälsat på min syster Sisko i Krokom. Vi bakade karelska piroger för första gången. Ingen av oss förstår varför vi aldrig gjort det förut. Vi som båda gillar att baka och laga mat. Och det vi alltid köper med oss hem från Finland är just dessa piroger. Det visade sig vara hur lätta som helst att baka och vi är så nöjda både med smaken och utseendet på dom.
Vi tittade på olika recept på nätet och valde till slut ett men istället för att pensla dem med smör och vatten så använde vi mjölk (och smör).


Karelska piroger
(18 st)

Fyllning:
2 dl grötris
6 dl vatten
1,5 tsk salt
1 msk (rågad) smör
9 dl helmjölk

Deg:
7,5 dl fint rågmjöl
3/4 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
3 dl kallt vatten

Pensling:
Smör
Mjölk

Börja med gröten/fyllningen. Blanda ris, salt, smör och vatten i en tjockbottnad kastrull (eller en som inte bränner vid). Koka upp och låt koka i ca 10 minuter tills vattnet dunstat. Späd med mjölken lite i taget tills riset är genomkokt. Det tar ca 30 minuter till. Låt svalna. Gör gärna fyllningen dagen innan.

Sätt ugnen på 275° och gör sedan degen genom att blanda salt och de båda mjölsorterna i en skål. Tillsätt vattnet och knåda till en deg som formas till en rulle. Dela degen i 18 bitar och kavla ut tunna rundlar, ca 13-15 cm i diameter. Lägg dom ovanpå varandra under en bakduk.

Lägg en dryg matsked av fyllningen i en oval på rundeln. Nyp ihop kanterna så de får den karakteristiska båtformen. Grädda i ca 10-12 minuter och pensla dom genast med en blandning av smör och mjölk som du kokat upp. Detta gör dom mjuka. Låt svalna under bakduk.
Vi njöt dom på traditionellt finskt vis med sk "äggsmör". Äggsmöret består av hackade hårdkokta ägg och smör (vi använde bregott). Himmelskt gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar