23 januari 2015

Märta


Häromdagen besökte jag Märta Wallander i grannbyn Järnäs. Eller a´Märta som man säger här. Det är svårt att tro att hon närmar sig 90 år. Det är bara rullatorn som hon fick efter ett benbrott för några år sedan som vittnar om åldern.

Anledningen till mitt besök var "sölen" eller "blöta" som man också säger. "Sölen" är en äldre typ av maträtt där man blöter upp tunnbröd i någon varm vätska och sedan serverar det med något tillbehör. Vilken vätska som används och vad tillbehören består av skiftar. Många använder buljong och serverar det med fläsk eller skinka. Märta kokar sitt bröd i saltat vatten ett par minuter. Sedan lägger hon det på tallriken och klickar på smör och äter med t ex köttbullar eller fläsk. "Det är viktigt att tunnbrödet är bakat på korn" säger Märta och visar vilken sorts tunnbröd hon använder. "Tunnbröd på enbart vete duger inte då kakorna inte hänger ihop". Sörjan som blir av vetekakorna ger hon inte mycket för.

Själv har hon spenderat många timmar i bagarstugan. Den är inrymd i källaren men tidigare fanns den i det hus som hon växte upp i men som nu är rivet. Märta har tillbringat hela sitt liv på hemgården! Som ensambarn var det bara att hugga i och göra de sysslor som fanns. Mjölka, "vara till slåtanna", baka, väva mm. När jag frågar henne vad hon tror att hon skulle ha arbetat med om hon inte varit småbrukare säger hon att hon skulle ha velat stå i någon affär. Det har hon alltid tyckt sett så trevligt ut. "Men det var det inte tal om", säger hon, "speciellt inte efter att mamma Hilda blev ofärdig efter att ha skadat höften." Märta och hennes man Henry drev drev jordbruket vidare efter hennes föräldrar. De sista nötdjuren lämnade gården på 1980-talet.

Att gården har en lång historia förstår man. De bakredskap Märta använt i tunnbrödbaket är samma som hennes mamma använde och samma som dottern Gunnigerd numera bakar med. Märta berättar att så länge hennes pappa levde bakades det tunnbröd med korn. Han skulle ha brödet till sin dagliga "bryta" med mjölk på morgon och till "sölen". Själv slutade Märta använda kornmjöl i baket då det gick upp för henne att hennes näsblod hade ett samband med mjölet. Det bästa tunnbröd hon någonsin ätit var det glutenfria bröd hon och en annan kvinna i byn bakade åt kvinnans man som blev sjuk av mjöl.

Vi hade en trevlig pratstund i Märtas kök och skratten blev många. Samtalet flöt än hit än dit. Kaffet var kokt i panna och sötebrödet var förstås utsökt. Tack Märta för att jag fick titta förbi och tack för att du delade med dig av din historia!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar