16 februari 2015

Bergströms semmelbullar


Tidigare i vintras när jag städade i skåpet med kokböcker, papper och matanteckningar hittade jag det här receptet på semmelbullar. Bergströms det är min kompis Kicki. Receptet fick jag av henne för länge, länge sedan. Själv har hon inget minne av det.

Degen innehåller både grädde, smör och ägg och är lite kort i konsistensen. Satsen räcker till ca 10 st, jag bakade 12 men det blev nästan lite för små.


Bergströms semmelbullar
ca 10 st

50 gr jäst (gärna för söta degar)
2 dl grädde
100 g smör
4 msk socker
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
1 krm salt (finns inte med i originalreceptet)
ca 7,5 dl vetemjöl (jag använde specialvetemjöl)

1 ägg till pensling

Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädden, värm till fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och häll ner grädd- och smörblandningen. Blanda ner socker, salt, kardemumma och ägget. Rör om. Häll på mjölet och bearbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Tippa upp degen och rulla till 10 bullar. Lägg dessa på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare i 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200 °. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i ca 11-12 minuter. Låt svalna på galler.

När vi fyller våra semlor gröper vi ur lite ur bullarna och blandar inkråmet med mandelmassa och en skvätt mjölk. Sedan fyller vi bullarna med blandningen och toppar med grädde.

Ha en bra Fettisdag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar