6 februari 2015

Tankar från en sjukhussäng

Jag vet att jag går som en tant när det är halt. Det har jag har nog gjort det sen jag var 30. Men just den här dagen tyckte jag att gången var avslappnad och säker. Staven hade jag av en tillfällighet lämnat hemma. Av vilken anledning vet jag inte. Jag halkade på en isfläck som nysnön dolt, slog bakhuvudet i blåisen och hamnade på lasarettet i Umeå.

Under det dryga dygn jag låg där funderade jag på just tillfälligheter och på hur hjärnan funkar. Efter fallet fumlade jag fram telefonen och ringde Båtbyggar´n och sen måste jag ha förlorat medvetandet. När jag vaknade till höll han om mig där jag stod på knäna och grät. Resten är raderat. Lilljaffa hade suttit bredvid mig när han kom. Hon kände väl på sig att något inte stod rätt till.

Röntgenbilderna visade på ett par småblödningar och jag lades in på observation. Jag sattes på fasta och sängläge med regelbunden tillsyn av personal som tog puls, blodtryck och kollade mina pupiller. Jag minns inte att jag någon gång fått rabbla mitt personnummer så många gånger.

Tiden gick, det skymde, det blev natt och sedan gryning igen. Jag sov mest och däremellan tänkte jag på att jag ändå haft tur, på hur snälla och tålmodiga personalen var, gladdes åt hur många män och utrikesfödda som jobbade på sjukhuset. Och tänk om man blev långvarigt sjuk och måste ligga länge på  sjukhus - vad skulle det göra med en? En dement kvinna var orolig ute i korridoren och då gick tankarna till mina egna föräldrar och deras ålderdom. Och hur skulle min bli?

Jag låg bara där och lät tankarna glida än hit än dit, in och ut ur sömnen. En ny röntgen visade att läget var stabilt och att jag kunde få fara hem. Nu är jag på hemmaplan igen och vilar i soffhörnet. Jag är öm i hela kroppen och huvudvärken känns bara av när jag böjer mig ner.

Ha en trevlig helg och ta det försiktigt i halkan!

5 kommentarer:

 1. Men snälla nån, lugn och fin, och ha en varm och fin helg. Inga måsten, bara vara! Det finns mycket fina broddar, de ser ut som kedjor, men man kan gå riktigt bra med dem. En gummikant går runt skon så de sitter som berget. Köpta på Stööks skoaffär, men de finns nog på fler ställen. Onödigt ont skall vi inte ha! Kram på dig!

  SvaraRadera
 2. Skönt att du är hemma igen! Hoppas du är på benen snart! Kram David

  SvaraRadera
 3. Men oj,vilken olycka.
  Vilken tur i oturen att det inte blev värre. Hoppas nu bara att det går åt rätt håll och att det inte blir några men av det.
  Krya på dig,

  Varma Kramar

  SvaraRadera
 4. Tack alla! Fale artut - det får bli ett par sk Icebugs!
  Mår efter omständigheterna väl. Kropp och knopp lite ömma ännu.

  SvaraRadera
 5. Ja, nog kan en olycka få en att stanna upp och tänka till ibland. Skönt att du är hemma och välbehållen! Själv använder jag kärringbroddar allt oftare.

  SvaraRadera